15.6.2015

Tuu, tuu tupakkarulla


Apurahakauteni ja taiteellinen työskentelyni Kinaporin palvelukeskuksessa ei ole vielä varsinaisesti alkanut, mutta tähän astisesta työskentelystä ja kokemuksista on alkanut nousta uusia ajatuksia ja näkökulmia etenkin nyt kun kukkien väriloisto ja luonnon vehreytyminen on rauhoittanut mieltä. Lomalla on ollut aikaa pysähtyä, ajatella ja ottaa päiväunia.
Myös maalaaminen voi rauhoittaa, juurruttaa sekä tuottaa onnellisuuden tunteita. Työhuoneella työskennellessä olo on turvallinen samalla kun on sellainen tunne, että koko maailma on läsnä. Olen halunnut jakaa muun muassa näitä kokemuksia järjestämällä maalaushetkiä ryhmille. Useaan kertaan ja säännöllisesti kokoontuneet ryhmät ovat osallistuneet maalausteni synnyn prosessiin.
Luin Marianne da Silva Pradon kirjaa LogoArt: Taiteen avulla kohti tarkoitusta (2006), jossa hän tiivistää psykoterapeutti Bertram Lewinin (1896-1971) ajatuksia. Lewin on tutkinut oraalisen tyydytyksen, mielentilan kohoamisen ja unen yhteyksiä. Lewinin mukaan onnelliset mielentilat ovat toistoa niistä tilanteista, joissa vauvaa syötetään ja tuuditetaan uneen. Hänen mielestä meissä kaikissa on pyrkimys onnelliseen illusoriseen tunteeseen todellisuudesta. Da Silva Prado ehdottaa, että etsimme tuota onnellista ja illusorista olotilaa taiteesta, huumorista, musiikista, kirjallisuudesta ja rakkaudesta. Hurmioituminen kertoo aikuisen ihmisen kaipuusta nukahtaa uneen äidin käsivarsille.
Olen pitänyt maalausryhmiä muistisairaille vanhuksille ja huomannut, että maalaamisen aikana keskustelu ajautuu jossakin vaiheessa kunkin omaan lapsuuteen ja äitiin. Yhdellä kerralla, kun maalasimme sormin paperille, eräs nainen taputteli kiivaaseen tahtiin sormen päillään maalia paperille samalla hokien äiti, äiti, äiti! Naisen kasvoilla oli leveä hymy ja silmät paloivat kirkkaana toiminnan aikana.
Tämän kaltaiset kokemukset ovat avanneet minulle uudenlaisia väyliä ajatella maalausta. Lopputulos on ollut maalausryhmissäni sivuseikka ja maalaus on ollut tällöin jotakin muutakin kuin valmis objekti. Maalaaminen itsessään on toimiinut vuorovaikutuksen keinona ja keskustelun herättäjänä. Maalaaminen on konkreettista toimintaa, joka on herätellyt ryhmäläisten aisteja ja muistoja sekä aiheuttanut humoristisiakin yhteisiä hetkiä.