10.2.2014

Rooleja ja umpikuja


Projektini alkaessa ja edetessä identiteettini on alkanut muuttua ja se on alkanut näkyä maalauksissani. Ennen projektiani työskentelyäni ovat ohjanneet kysymykset väristä ja maalauksen vitalisoivasta vaikutuksesta. Projektini aikana maalaukseni muuttuivat ensin puoliabstrakteiksi ja sitten esittäviksi. Maalauksissani ei ole vuosiin ollut ihmishahmoja ja nyt niitä alkoi ilmestyä. Kun aloin lisäksi myös piirtää, kuvat alkoivat kuvittaa ryhmän kanssa käytyjä keskusteluja entisestään. Ensin suhtauduin muutokseen suopeasti. Mutta lopulta minulle tuli tunne, että olin päätymässä umpikujaan, sillä yhtäkkiä olin hyvin kaukana taiteilijuudestani.

Projektini on alkanut tuottaa minulle enemmän kysymyksiä kuin olen ehtinyt vastaamaan. Olen hukannut tavoitteeni ja lähtökohtani kaikkien kysymysten sekaan. Projektissani minulta ei ulkoisesti vaadita mitään. En löydä vastausta, miksi maalaukseni alkoi muuttua? Aloinko omaksua jotakin muuta roolia tai identiteettiä kuin taidemaalarin? Olisiko minulla erilaiset tavoitteet yhteisötaiteilijana kuin taidemaalarina? Mitä menetelmiä voin ottaa yhteisötaiteen puolelta menettämättä taidemaalarin identiteettiäni? Vai muuttuiko taiteilijan identiteettini lähemmäksi hoitajan roolia?

Huomaan esittäväni lisää kysymyksiä. Työskentelyni on siinä vaiheessa, että minun täytyy selvittää tavoitteeni ja roolini uudelleen sekä tiivistää kysymyslistaani, jotta se todella toimisi työkalunani.