12.2.2014

Maalauksen ympärillä

Ihmettelin, kun yksi ryhmäläinen alkoi puhua, että ”nyt se isä sai napattua karkuun lähtevät lapset syliinsä.” Tajusin, että kyse olikin kuvassa olevasta maalauksesta. Maalaus synnytti keskustelun kunkin omasta isästä. Yksi ryhmäläinen totesi, että maalauksessa oleva soikio kuvaa sylin tuomaa turvaa ja värit lämpöä.
 
Palasin asiaan, jota olin ajatellut kokeilla ryhmäläisten kanssa. Pyysin jälleen ryhmäläisiä valitsemaan yhden värin. Mieleeni jäi yksi perustelu. Yksi ryhmäläinen valitsi ultramariinin sinisen, sillä koki, että ei normaalisti valitsisi sitä väriä ja halusi kokeilla jotain uutta.
 
Pursotin maalia pöydällä olevalla kankaalle. Ryhmäläiset olivat ihmeissään. Musiikin soidessa hieroin maalia kankaaseen asukkaiden seuratessa tekemistäni. Aina uuden värin levittyessä kuulin kiinnostuneen huokauksen. Kun olin lopettanut, yksi ryhmäläinen alkoi taputtaa. Toinen toivoi uuttaa maalausta.
Kun yritin kysyä tilanteesta tai kokemuksesta, kukaan ei osannut vastata tai selittää, vaikka selkeästi jokainen tuntui kokevan jotain.
 
 
Yksi ryhmäläinen alkoi kehua vierässä istuvan ryhmäläisen paitaa myös kauniin väriseksi. Hän kuvaili paidan väriä tavalla, jota en osa toistaa. Tuntui, että ryhmäläisen havaintokyky herkistyi hetkeksi. Sitten hän alkoi laulaa ja liikutteli käsiä maalauksen päällä siinä olevien liikkeiden suuntaisesti. Laulunsa jälkeen hän kysyi toisilta, mikä väri on paras. Yksi ryhmäläinen halusi koskea maalia sormin, kun taas yksi tuntui suhtautuvan etäisesti koko touhuun. Maalaaminen ja värit olivat hänelle ehkä jotain liian irrationaalista.
 
 
 
Ajatus kokeiluun syntyi kun tajusin, että jokaisella kerralla olimme keskustelleet pöydän keltaisesta väristä. Aurinko liittyi aina jonkun ryhmäläisen kommenttiin ja tulkitsin sen liittyvän pöytään (tai sitten kirkkaisiin väreihin ympärillä.). Halusin tuoda jotain keltaisen paikalle ja seurata, miten se muuttaa tapaamisemme luonnetta. Maalaus ryhmäläisten keskellä oli tällä kertaa tapaamisen ohjelma numero ja siten myös automaattisesti puheen aihe, joten en pysty vertaamaan.