28.1.2014

Keskustelua maalauksista ja osallistumisesta

 
Tänään ryhmätapaamisessa mm. katselimme maalauksia ja keskustelimme niistä. Terijoki-maalaus tuntui ensin liian abstraktiksi ja ryhmäläiset olivat sitä mieltä, että maalausta voi tulkita miten haluaa. Lopulta maalaus herätti kaikenlaisia muistoja ja tarinoita liittyen Terijokeen. Ryhmäläiset tunnistivat heti maalauksen, jossa yhden ryhmäläisen pehmokoirasta Viskarista oli tehty muotokuva. Maalausta pidettiin vitsikkäänä. Kysymyksiä-maalauksen värejä pidettiin hyvinä. Maalauksen lähtökohtana oli laulu, jota yksi ryhmäläinen lauloi edellisellä kerralla. Ryhmäläiset ihmettelivät sitä, että kaikesta olenkin saanut nyhdettyä ideoita.
 
 
Ryhmäläisten oli myös mahdollista piirtää ja maalata. Huomasin nopeasti, että kiinnostusta tähän ei ollut. Lopulta keskustelimme asiasta ja ryhmäläiset olivat sitä mieltä, että mieluummin keskustelevat, kuuntelevat ja katselevat kuin itse tekevät.

Aiemminkin kun olen pitänyt vanhuksille taidetyöpajaa, olen saanut useasti aina joltakin osallistujalta palautteen, että hän mieluummin katselisi, kun minä teen. Kerran eräs osallistuja kysyi, että miksi et näytä omia maalauksiasi. Tänään yksi ryhmäläinen kommentoi, että katsoo enemmin minun maalauksia kuin hänen itsensä. Toinen ryhmäläinen totesi samaa. Hän lisäsi, että katselee mielellään ympärillä olevia maalauksia. Hän kutsui huonetta merkilliseksi.
 
 
Kysymyksiä /Questions. Akryyli kankaalle / Acrylic on canvas. 100 x 100 cm. 2014.